freestyle

Forum - Vetercek.com

Tema: Lastna vremenska postaja

jaka87    [ 3 year ago]

Ene par novic moram napisat glede razvoja postaje.


V navezi z nemškim operaterjem sem odpravil (upam) še zadnji manjši (znani) hrošč, ki je povzročil, da vsakih nekaj dni postaja par minut ni pošiljala podatkov... Sedaj sem se pa lotil še malo dizajna. Naprintal sem nosilce, ki omogočajo da se postaja brez šravfanja enostavno pritrdi in odstrani v ohišje, naprintal sem razdelilec za uvodnico, tako da točno paše na naše 3 kable, ki gredo iz ohišja. Nabavil sem poseben sveder, s katerim lahko naredim lepe vukne v ohišje, tako da vse skupaj zgleda profesonalno. Naredil sem tudi šablono, za barvanje logotipa na ohišje tako da se tudi vizualno že (skoraj) kosamo z profesonalnimi postajami. V prihodnje bom malo dopolnil še nosilce za sončne celice, tako da bom dodal še dodatno podporo, ki bi bila lahko potrebna v primeru večje celice. Zaenkrat ob trenutni velikosti in porabi sicer (še) ni potrebe za to v primeru ultrazvočnega anemometra pa se zna poraba znatno povečati in bo najbrž treba na to gledat.

Naročil sem tudi mašino za vezanje baterij. Kadar koli sem kupil baterije od priznanega proizvajalca, pack pa so delali "profesonalci" so bile vedno težave. Kadar sem lotal sam je še kar dobro delalo. Težava je le da sem baterije lotal z klasičnim lot aparatom, tako da so se baterije pri tem malo segrele in je bila lahko baterija že v štartu "slabša". Sicer sem pazil da nisem predolgo segreval niti ne vem koliko je to zares vplivalo, vem pa da definitivno ne dam nobenemu več delat packe. Nazadnje je moral zaradi tega Luka pred nekaj tedni v vodo ker povsem nova baterija kupljena pri priznanem dobavitelju ni delala tako kot mora. Nevem ali je problem v stari zalogi ali nevem kaj vem pa da sem 2x kupil narejen pack in obakrat ga bomo stran vrgli. Tiste ki sem jih sam nalotal po dveh letih še vse delajo V glavnem točkovni varilnik pride, tko da to bo pol še bolj profi..


Naročil bom še ene par mehanskih anemometrov, naročen imam tudi ultrazvočni anemometer, za katerega sem dobil res dobro ponudbo... Tako da se že veselim da bom lahko probal... Malo me sicer skrbi poraba energije, ki je v tem primeru znatno višja kot sedaj. Bomo videli. V planu je tudi lasten anemometer, ki meri razliko v tlaku, ter tako nima vrtljivih delov obenem pa porabi zelo malo energije. Je pa res da se trenutno malo prah gor nabira, ker nimam toliko časa ampak enkrat bo prišlo tudi to na vrsto...Tako da se dogaja...


markopa    [ 3 year ago]

Pozdrav vsem!


Nekaj časa nazaj sva ze govorila z Jako okoli vremenske postaje na bazi LoRa-e. No, zadeve sem se nato lotil in sem nekje proti koncu. Trenutno zadevo testiram doma, zunaj pri meni tako, da je pri roki, če je kej za popravit.  Cilj postaje je, da se jo monitra nekam na morje, torej na bojo. To samo po sebi prinese nekaj tehničnih izzivov, ki jih imam nekako pod kontrolo. Predvsem je problem dejstvo, da se boje na morju obračajo in je potrebno kompenzirat smer. Zato ima postaja noter vgrajen e-compass. Zadeva spet ni tako preprosta, sa jje kompas podvrzen montjam boje ter motjam, ki jih proizvaja mehanski anemometer sam. Drugi problem je ta, da se lahko boja obrne tako, da je sončni panel obrnjen stran od sonca za več dni.

Trenenutno naprava meri sledeče podake (na vsako sekundo), ki jih sporoča 1x na minuto:

Absolutne min in max znotraj 1 minute ter povprečje 1 minute.

 Mediano 1 minute ter povprečje zgornje in spodnej meje mediane. To se mi zdi zelo zanimiva in uporabna informacija, saj je povprčje v "refulastem" vetru zelo varljivo. Mediana pa nekako govori o statističnem povprečju - koliko časa zotraj minute je veter nad in pod mediano. Recimo če je mediana 12kn to pomeni, da je bil 30s veter pod 12kn in 30s veter nad 12kn.  Povprečje zgornjega dela (particije) mediane pa je moč razumeti kot "reful", povprečje spodnje dela mediane pa kot "luknjo". Sama meritev hitrosti je izvedena nekoliko drugače in sicer preko meritve periode, kar precej izboljša natančnost in ponovljivost pri vetrovih do ~12kn.

Kar se smeri tiče se na vsako sekundo meri tudi smer in sicer max, min in povprečje tako, da se vidi tudi koliko veter obrača.

Na 10 minut se sporočajo še drugi diagnostični podatki (temperatura morja, zraka, stanje baterije,...)

Trenutno postaja porabi 600uA oz 2.6mW. Dalo bi se priti pod 400uA, še delam na temu. To omogoče zelo majno baterijo in posledično zelo majhen sončni panel. Danes naj bi dobil fleksibilnega. Ideja je v tem, da se ga ovije okoli droga in se tako pokrije vse smeri (boja se vrti...).

Cilj je napravo spravit na belo bojo. V kratkem bom oddal vlogo na Upravo za pomorstvo. Ostajam pozitiven :) Cilj je še kakšno bojo po slo zalivih opremit s tem.

Tako, v kolikor ste za bi lahko podake pošiljal tudi sem na Vetercek. Naprava bo imela svojo specializirano stran, vendar se mi zdi smiselno, da se podatki vidijo (predvsem) tukaj. Lp, .M.




jaka87    [ 3 year ago]

Super, da si potem to tudi realiziral! Lora je fajn, če imaš v bližini tudi oddajnik. Upam da boš imel manj težav kot jaz, ker me je hecalo, da je doma na dvorišču vse delalo potem, ko pa sem postavil postajo na lokacijo se je pa hitro pojavil kak hrošč... Najbolj fino je če se ta pojavi tudi zelo redko, da potem res težko debuggaš...Vsekakor bo to tehnični iziv. 

Kar se tiče celice, sem razmišljal podobno, o upogljivi ki bi jo namestil ob drog ampak mislim da je potem težav ker je v vsakem primeru večji del celice v senci in bi ta del lahko teoretično negativno vplival... Pomoje če bi dal celico na vrhu, tako da na njo ne pade senca od droga ter jo potaviš skoraj horizontalno imaš sonce v vsakem primeru ne glede na smer boje... Jaz imam recimo čisto majhno 110x130mm celico 330mA ter 2 li-ion bateriji in dobro polni v vsakem primeru...

Super, da si se odločil nekoliko bolj razdelat podatke... Jaz sem sicer bolj za KISS filozofijo. Merim povprečni veter, kot sunke pa navedem povprečno meritev treh največjih meritev v danem intervalu. Potem če sta podatka o povprečju in sunkih blizu veš da je veter konstanten če ne refulira. Več dvomim, da zanima povprečnega surfača. Tukaj mi je pomemben predvsem interval pošiljanja. V kolikor je to nekih 5-10min je to super, postaje ki pa pošiljajo podatke na pol ali eno uro pa res niso kaj dosti v pomoč glede refulov. Je pa vprašanje kako natančno zares meri sunke mehanski anemometer, ko ta dobi moment se ustavi zlepa. Tu bi ti bolj prav prišel ultrazvočni, s tem da potem na tako nizko porabo lahko pozabiš :) Jaz sem dobil zelo ugodno ponudbo in sem enega naročil, in ti lahko čez čas ko bom kaj spravil skup posodim za kak dan.  je pa specificirana poraba pri 5V mislim da nekje 25mA :) 

Držim pesti glede uprave za pomorstvo. Midva z Janezom imava zelo dobre izkušnje, saj so nama v roku enega tedna odobrili vlogo za Izolo in sva kar malo čudno gledala ko je prišel mail...

Kar se tiče API-ja sva pa tako zmenjena. Pošlji samo sempl JSON ali podoben format, pa bom naredil api. Z veseljem objavim...

markopa    [ 3 year ago]

Razdaljo z Loro morem še malo potestirat. Začetni testi kažejo, da z lahkoto premostim razdalje na našem morju. Verjetno bo "gateway" postavljen v Žusterni in bo dovolj za celoten zaliv in upam, da z njim pokrijem tudi recimo Izolo. Za Sečo bo potreben nov. Še največji problem pri LORI je duty cycle, ki mora biti znotraj 1%. To pomeni da si lahko v TX načinu 1% dneva. Ko malo preračunaš si hitro omejen. No sedaj pošiljam ~10bytov/minuto tako da sem lepo znotraj limit.

Glede sončnega panela naj jih bi dobil v par dneh. Sem vzel kar nekaj različnih variant za potestirat. Še največ si obetam od tega:
https://www.powerfilmsolar.com/products/electronic-component-solar-panels/weatherpro-series/p7-2-75f

Rabim pa zelo majhnega, 1W je vrh glave. Omejitev mi predtsavlja battery charger saj testira panel z 30mA in ga pol določi ali je "power good" ali ne (pač tak je na break out boardu). Tako da v mojem primeru je lahko panel zelo majhen. Baterija jetudi lahko majhna. Zdaj je (testno, sem našel po predalih :))240 mAh in drzi ~12 dni. Je pa predvidena 1000mAh za v ohišje. Je pa res, da ne izkoriščam celotne kapacitete baterije, saj ce ji hoces podaljsat zivljenje jo moraš drzat nekje na 70~90% in je ne smeš polniti ko je segreta. Poleti zna biti to omejitev.


Luche    [ 3 year ago]

Bravo fantje!!!

Luche    [ 3 year ago]

Jaz sem bolj manualc. V oblekah s počenim razkorakom brodim po zimskih morjih in prenašam drog do obale in nazaj. Včasih kaj po natančnih navodilih tudi sestavim, resetiram in zvežem, predvsem sem pa vedno sproti potem navdušen, ko vidim da dela:)

slashrsm    [ 3 year ago]

Vsem kapo dol!

Strani: 1   2   3   4   5   6   7   8   9   10   11   12   13   14   15   16   17   18   19   
Navodila

© jaka_87
Spletna stran uporablja piškotke z namenom, da vam ponudimo boljše uporabniške izkušnje, optimizacijo prikaza prilagojenih vsebin in spremljanje statistike obiska. Z nadaljevanjem obiska na spletni strani se strinjate z uporabo piškotkov.