surfshop

Forum - Vetercek.com

Tema: Lastna vremenska postaja

slashrsm    [ 3 year ago]

Jaka, prav nič se ni treba sekirati. Takšen downtime je popolnoma sprejemljiv za projekt gnan večinoma na temelju entuziazma in prostovoljstva. Super si zrihtal zadevo in postaje delujejo vse bolje in vse zanesljiveje. Čestitke in hvala!

thejan    [ 3 year ago]

Normalno da se ni kaj za sekirat... Če bi (iz državnega denarja) plačana Boja, vsak izpad tako pojasnjevala, bi imela kaj za pisati :) Vsa čast Jaka!

jaka87    [ 3 year ago]

Že nekaj časa se v Sv. Ivanu bolj malo/nič polni baterija. Predvidevam, da je kaka umazanija na celici in da bi jo moral kak dež sprati, sicer nebo več dolgo delalo.

Do sedaj je bil tak problem že enkrat februarja, pa je potem padel dež in je bilo mir...

Razmišljam od dizajnu pomožne celice, ki bi jo namestili pod kotom, ki je precej manj efektiven (vertikalno), če bi to kaj rešilo...

juli    [ 3 year ago]

@jaka87 in ekipa svaka čast za opravljeno delo! Morem rečt da ste me res navdušili, tako da sem se odločil, da bom vremensko postajo naredil tudi doma (Sežana), baziral bom na računalniku RPi4. Predvsem me zanima primeren aneometer... verjamem da je Daviesov top ampak za zacetek  bi pri sebi uporabil kaj cenejšega. Ali poznaš kakšnega dobrega ? 

Hvala za odgovor! 

jaka87    [ 3 year ago]

Pri anemometrih kake posebne izbire nimaš... Ugoden je sicer kitajski "Fine Offset" za katerega se da dobiti tudi precej script kako brati meritve, samo se ga pa težko dobi ker je to že precej staro in ne vem če jih še delajo. Sicer se sedaj da dobit wifi varianta samo tam je malo težje "prebrat" meritve, ker povečini nimajo odprte protokole. 


Drugač če se mal potrudiš ga lahko sam nardiš. Anemometer je v bistvu samo hall senzor z magnetom. Potem pa beležiš koliko kontaktov naredi magnet v časovnem obdobju. Davis za meritev smeri uporablja potenciometer, vendar pa ta ni prav poceni - mislim da ene 30€, če se da z kakim cenejšim bom v kratkem preveril. Jaz še čakam na dele, bom pa probal narediti tudi anemometer kompaktibiln z Davisovim...


Vso srečo!

juli    [ 3 year ago]

Hvala za info! ;) 

jaka87    [ 3 year ago]

Zadnji mesec sem se veliko ukvarjal z postajo... Dodobra sem stestiral tako HTTP ter MQTT. MQTT je hiter, če je odprta povezava, kar onemogoči, da bi šel modul v sleep in naraste poraba. To sem seveda ugotovil po 14 dneh matranja tik preden sem naredil commit na git. 

HTTP je potraten z raznimi handshaki itd, držati odprto povezavo pa je komplicirano pa tudi ne želim spreminjati nastavitev strežnika 

COAP je (bolj) slabo dokumentiran in se mi ni dalo brati tega špeha...


Rezultat je v stilu veterčka, tako da sem na osnovi UDP spisal nek svoj "protokol", ki omogoča samo oddajanje in sprejemanje podatkov. Rezultat je hitro pošiljanje, manjša poraba baterije ter občutno manjši payload. 

Prejšnja verzija zaradi sistema connect-disconnect pri vsaki oddaji podatkov porabi najmanj 1000b, novo vezje z HTTP nekje 250b, z lastnim protokolom pa le 34b. Gorenc v meni je zadovoljen... Samo še meje odpremo pa gasa...

Strani: 1   2   3   4   5   6   7   8   9   10   11   12   13   14   15   16   17   18   19   
Navodila

© jaka_87
Spletna stran uporablja piškotke z namenom, da vam ponudimo boljše uporabniške izkušnje, optimizacijo prikaza prilagojenih vsebin in spremljanje statistike obiska. Z nadaljevanjem obiska na spletni strani se strinjate z uporabo piškotkov.