Forum - Vetercek.com

Tema: Lastna vremenska postaja

jaka87    [ 2 week ago]

Najprej hvala vsem ki ste izpolnili anketo. Glede na zimski čas je bil odziv večji kot sem pričakoval…


Izkazalo se je da, bi 76% uporabnikov raje videlo če bi se namesto nagradne igre denar porabil za izgradnjo infrastrukture se pravi vremenske postaje in podobno. Na moje presenečenje je bilo nekaj posameznikov, ki so bili mnenja, da bi to moral jaz zagonit. Me veseli da cenite moje delo :)


Pravtako je visok % (85) uporabnikov ki bi tudi finančno prispevali za nakup postaje. To je bilo v teoriji :) Kako bo v praksi bomo še videli :)


Pri vprašanju ali naj denar pobiramo z donacijami ali z letno naročnino so bila mnenja še najbolj deljena pa vendar so z 77 % prevladale donacije. Kar je tudi nekako najbolj smiselno, saj tako lahko uporabniki odločajo, za vsako postajo posebej kje bi podprli postavitev in kje ne.


Idejo o lastni postaji sem imel že dalj časa, vendar že vse od začetka vidim največjo težavo v vzdrževanju same postaje. Tega sicer najbrž ni veliko pa vendar je verjetno občasno treba kaj resetirat. Torej fino je imeti nekoga v bližini, ki bi lahko šel preverit stanje. No ko sta Oliver in Luche do mene prišla z idejo o postavitvi in konkretno lokacijo sem seveda zagrizel. Nekaj časa je trajalo preverjanje vseh razpoložljivih opcij - zanimivo da avtonomne postaje kar dosti proizvajajo in sicer pri nas na hrvaškem in madžarskem. Škoda le glede projekta Pioupiou, ki bi bil kot nalašč za nas pa vendar sem izvedel preko Vaclava iz Windguru-ja da imajo neke mučke v podjetju. No cena pslovenske postaje je 650€ + DDV se pravi slabih 800€, kar je še najceneje v primerjavi z konkurenco. Moram pa še naredit detaljno primerjavo… Potem je še cca 30-40€ stroškov z sim kartico na letni ravni. Predvidena lokacija je Sv. Ivan (Umag) bolj natančno lahko povr Oliver. Kak evro je še v blagajni, bomo videli kako bo s sponzorji, nekaj bo pa verjetno treba zbrat.Rekreator    [ 2 week ago]

Carsko( za cel komplet vetercek.com)! Hvala za trud in veliko dni na vodi v 2019 in črtic želim tebi in vsem, ki prispevate, da je stran živa-hna.

Lp

Andrej

slashrsm    [ 2 week ago]

Hvala za vse Jaka!

Ajde punce in fantje, dajmo zdaj pokazat da nam je ta stvar pomembna in zbrat teh par 100€. Predlog za naslednjo lokacijo: Izola.


Vse naj v 2019 vsem.


JAnez

tadebu    [ 2 week ago]

Pripravljen sem poravnati 30 - 40 Eur na letni ravni za SIM kartico !!

tadebu    [ 2 week ago]

Pa še 100 Eur doniram za postajo v Izoli !!

slashrsm    [ 2 week ago]

Jaz tudi doniram 100€ za postajo + nekaj na letni ravni za tekoče stroške. Prav tako sem pripravljen postaje v svoji bližini (nekaj 10 km vožnje iz Lucije) fizično počekirati če bi bilo to potrebno.

Luche    [ 2 week ago]

Tudi jaz sem zraven z denarjem in delom!

styleteam    [ 2 week ago]

V imenu Style Teama podpiram in podprem, tudi z donacijo za novo postajo. Katerokoli!

lp paMIR!

jaka87    [ 1 week ago]

Malo sem študiral, kako naprej glede postaje, z Oliverjem sem bil tudi na ogledu lokacije pri Umagu (sv. Ivan) kjer bi postajo postavili. Nekako sem prišel do zaključka da je 800€+ kar precejšen strošek za postajo ki lahko čez noč izgine. Razmišljal sem o cenejših opcijah. Postajo (kitajsko) se da dobiti tudi že za 150-200€, vendar pa same komponente niso bohvekaj. Sicer ena taka (Preluka2) čisto dobro funkcionira že cca 2 leti, vendar se mi zdi da je to bolj za hišno uporabo in bi nekje v ruralnem področju bile težave. Razmišljam, da mi v bistvu rabimo le hitrost in smer vetra, ter da nas ostali podatki niti ne zanimajo. Prišel sem na idejo da bi naredil svojo vremensko postajo oz. merilec vetra. Uporabil bi Davisov (6410) anemometer ki naj bi bil zelo kvaliteten  in ga uporabljajo postaje ki stanejo več kot 1000€. Tega bi potem priklopil na mikrokontroler, čigar funkcija bi bila samo beleženje podatkov in pošiljanje na veterček ter ničesar drugega. Tako je zadeva enostavna in robusna in je manj možnosti komplikacij, pa tudi nebi nas preveč udarilo po žepu. Anemometer stane med 100-150€ (če kdo lahko zrihta kak popust na Davis rezervne dele se priporočam) ostali deli (arduino, shield za GPRS, baterija, sončne celice in ohišje) pa pomojem navržejo še ene 100€. Torej bi za 200-250€ po mojem bila že čisto solidna postaja - anemometer. Prednost lastne izdelave poleg stroškov je tudi kustomizacija, na koliko časa se opravljajo in objavljajo meritve (recimo večina postaje ne meri veter konstantno ampak na 11-13s objavljajo pa se od v intervalih od 1-60min), pa tudi lahko bi nastavil, da se ponoči postaja osvežuje redkeje kot podnevi, pa seveda ni vmesnega člena za kopiranje podatkov, ampak gredo ti direktno na veterček. Edina težava je da pojma nimam od elektronike in da bo nekaj časa trajalo da to nagruntam. Ampak pred parimi leti tudi programirati nisem znal pa me to ni ustavilo… tako da ne vidim enega razloga zakaj nebi še to ratalo. Na internetu so tudi že kaka navodila za podobne stvari tako da grem v akcijo. Nekaj delov sem že naročil, ostalo bom pa sproti ko se naučim. Če se kdo spozna na te reči je seveda pomoč dobrodošla.


Glede operaterja za sim kartico, se mi trenutno zdi Simpa internet S, ki za 10 kun nudi 100MB na mesec. Če malo omejimo nočni promet mislim da s tem pridemo skozi… To je potem 16€ kar se mi zdi ful ugodno in pri nas nisem našel take opcije…


V prihodnosti, upam še na pocenitev ultrazvočnih merilcev vetra. Ti so nekoliko manj privlačni za lopove in naj bi se težje pokvarili vendar pa so zaenkrat še predragi 400€+. Sicer ta moja postaja o kateri sem že enkrat razlagal ima tak anemometer in košta samo cca 200€ tako da bi počasi lahko dobili tudi kaj takega. Ta postaja pošilja podatke na hub, ki je priključen na wifi. Opcija je tudi da probam razbrati komunikacijo med merilcem vetra in hubom ki poteka na 868mHz vendar to ne bo enostavno...


Še lokacija https://goo.gl/j7MEKQblaz57    [ 1 week ago]

Jaka kapo dol... podpiram tud jaz projekt.... tudi z €€€ ko bo treba

pat3    [ 7 day ago]

jaka kaj pa če opremo šenka kdo ,  provaj  poskusit, preštudiraj  tu https://www.marinetraffic.com/en/p/apply-for-free-ais-receiver

veter in teperraturo ene postaje majo ene nimajo,  ne vem če med opremo je samo ais ali otalo,

postaja za porere ima  https://www.marinetraffic.com/en/ais/details/ships/shipid:1818224/mmsi:992381100/imo:0/vessel:E2738_HRID_PORER

ne vem pa kolko je precizna ,

pat3    [ 7 day ago]

mislim da ni v opremi anemometer

jaka87    [ 6 day ago]

Hvala za link, bom poizkusil, čeprav ne vem če so nam interesantni isti kraji.. No probamo še vedno lahko 

Strani: 1   
Navodila

© jaka_87
Spletna stran uporablja piškotke z namenom, da vam ponudimo boljše uporabniške izkušnje, optimizacijo prikaza prilagojenih vsebin in spremljanje statistike obiska. Z nadaljevanjem obiska na spletni strani se strinjate z uporabo piškotkov.