flaka

Forum - Vreme

Tema: Nova napoved vremena

jaka87    [ 1 year ago]

Ravno za vašo jamo sem tudi spremljal napoved včeraj in danes. Za včeraj se mi zdi da so podatki nekje skladni z napovedjo medtem ko je danes precej fail. Včeraj zvečer ko sem gledal  napoved sem bil prepričan da bo 100% pihalo, če ne drugače vsaj za foil. Ni pa niti smer taprava niti hitrost ni taka kot sem jo pričakoval. 

MTB    [ 1 year ago]

Predlog: med točke za napoved bi lahko dodali še Izolo in bojo Vida (oz. nekaj tam okoli), tako je tudi severni del obale pokrit. Trenutno je vključena samo Žusterna.

jaka87    [ 1 year ago]

@thejan sedaj lahko prikažeš samo izbrane spote. Primer linka https://vetercek.com/napoved/index.php?spoti=1,2,3,4

št. spotov so naslednje:

  • Premantura,10,
  • Bohinj,9,
  • Murska Sobota,8
  • Maribor,7
  • Novigrad,6
  • Umag,4
  • Savudrija,2
  • Ližnjan,11
  • Žusterna,13
  • Marina Julija,14
  • Barkovlje,15
  • Grado,16
  • Lignano,17
  • Punat,18
  • Preluka,19
  • Seča,12

@MTB podatke od boje že beležim. Zaenkrat sem to sicer mel bolj za statistiko, da lahko recimo primerjam potem z namerjenimi podatki. Podatke lahko vidiš tukaj. Ne vem ali je je ta podatek uporaben tudi ostalim in bi bilo smiselno tudi bojo prikazovati na seznamu spotov ? 

Kar se tiče Izole po mojem nima smisla, saj so najbližje koordinate za Žusterno ravno nekje med Izolo in Koprom. Pri tej resoluciji modelov to po mojem še nima smisla mi je pa ravno JP razlagal, da imajo v pripravi model z resolucijo 1km, tako da takrat pa ziher.



MTB    [ 1 year ago]

Odlično, hvala Jaka. Ja, meni osebno pride boja prav glede napovedi in verjetno nisem edini. Nekako nakazuje trend vetra na odprtem morju in se posledično lažje odločiš, kam it oz. kje surfat.

jaka87    [ 1 year ago]

Poskušam naredit model za napoved termike, najprej pa sem se lotil Preluke. Presenetljivo sploh ni tako zapleteno, kot sem si predstavljal. Že po 14 dneh so se pokazale premosorazmerne odvisnosti določenih meritev od hitrosti vetra. V bistvu trenutno kaže da sta za dober veter v preluki pomemba samo dva podatka iz napovedi. Eden iz Ilirske in eden iz Preluke. Razni tlaki, morje, oblačnost, padavine in ne vem kaj vse statistično izgleda nimajo nevem koliko vpliva. Je pa res da ima model še zelo malo podatkov in da se zadeve znajo spreminjat. 

Naive bayes klasifier je tako danes z 82% uspešno napovedal Preluko, čeprav kaže da bo bolj kratka.  Recimo JP ni dal zvezdice in tudi meni na podlagi kart ni izgledalo, da bo. Glede na kamero so podobno razmišljali tudi srfači saj ni skoraj nobenega, čeprav se vidi da piha. Nekaj se poigravam še z linearno regresijo, da bi tudi številčno lahko napovedal veter ne samo DA/NE

Za ostale spote sem tudi nekaj probaval ampak tam nekih jasnih korelacij še ni videti. 

MTB    [ 1 year ago]

Odlično! Zanimivo bo videti natančnosti čez čas, ko bo dovolj podatkov. Mene bi predvsem zanimalo, kje so mejni pogoji, da se razvije maestral v KP in termični JZ v Piranskem zalivu, ker ju včasih falim ali izpustim, ali pa so dejavniki, ki jih laik težko upošteva (oblačnost, vlažnost, padavine, dogajanje v zaledju). Preluka je verjetno najlažje za narediti model, ker je "zicer" (tudi edini spot, kjer sem zmeraj glisiral oz. letel, se je res težko nasankat). Pa še možnost prave kalibracije imaš po MP-jevi metodi: za Preluko je bil edini 100% model Sedmakov star ata in njegov pogled na veje za bajto. ob 22 prejšnji dan smo točno vedeli kako bo, pa računalniški modeli gor ali dol


Konkretno za danes se po včerajšnji popoldanski prognozi sicer ne bi strinjal, vsaj meni tole izgleda dobra Preluka, široko polje in šibka burja v zaledju (z nekaj oblačnosti). http://vetercek.com/aladin/za_nazaj.php?st1=primorska&st2=istra&st3=padavine&datum=18.11.2022&ura=pop&dan=1

jaka87    [ 1 year ago]

Absolutno je maestral v KP tudi v planu, samo ni ravno primeren letni čas...Kar se tiče JZ je pa malo bolj problematično, ker je treba časovno definirat bazo podatkov. Recimo za Preluko -1h ter do +1h od vzhoda, maestral lahko rečemo nekje 12-14, jugo je pa bolj problematičen ker je enkrat zjutraj enkrat popoldne... in je treba ročno definirat dneve in območja. Tako da če se ti da ročno beležit datume in ure kdaj so taki jugoti z veseljem vržem v model in probam kaj izluščit.

No moja hipoteza za Preluko je bila, da če ponoči piha je zelo velika verjetnost, da Preluka bo in obratno. No statistično je izmed 3112 dnevov, ki jih imam v bazi 549 dni ko je ponoči pihalo 10+ vozlov ob vzhodu pa maanj kot 12 ter 66 dni ko je ponoči pihalo manj kot 10 vozlov, kasneje pa več kot 12. Tako da niti to ni čisto zanesljivo kaj šele napoved en ali dva dni prej.

No vidiš tukaj so pa že subjektivna mnenja in izkušnje. Ponavadi ko je bilo precej oblačno smo vedno bolj švoh srfali, seveda pa možno, da imaš ti drugačne izkušnje. To je tako če imaš eno palico pa daš 10 ljudem zmerit dolžino. Ne samo da bo določena variacija med meritvami, tudi če sam meriš večkrat bo prišlo do odstopanj. Model je pri tem objektiven, odloči se pragmatično glede na stare podatke in napoved, kar je prednost, je pa res da deluje na predpostavki, da je napoved pravilna kar pa ni vedno res. Jaz gledam tako da vsekakor to ne bo kar slepo za zaupat vsaj na začetku še ne ampak bo pa koristen dodatek že obstoječim orodjem.


Strani: 1   2   3   4   
Navodila

© jaka_87
Spletna stran uporablja piškotke z namenom, da vam ponudimo boljše uporabniške izkušnje, optimizacijo prikaza prilagojenih vsebin in spremljanje statistike obiska. Z nadaljevanjem obiska na spletni strani se strinjate z uporabo piškotkov.