CHAT
Prijava    Registracija
1 week ago   markopa

Trenutno delam napravo za na belo bojo v Koprskem zalivu. Malo se mi zatika, ker grem raje na desko kot za računalnik, ko imam prosti čaš Šalo na stran, boja se obrača okoli svoje osi in posledično je določanje smeri vetra relativno komplicirano. Sem v fazi implementacije e-compassa, kar pa ni enostavno iz več razlogov. Kompenzirat ga je potrebno na nagib boje ter na valove ki točejo ob bojo in jo "rukajo". Dodatno anemometer sam povzroča motnjo ob vsakem obratu in jo je potrebno izničit nekako... Delamo na temu Aja, ker se lahko boja obrne stran za dlje časa mora naprava porabit izjemno malo toka... Evo malo zakulisja iz "delavnice"

1 week ago   markopa

Žusterna2 je postaja, ki temelji na istem anemometru kot postaja, ki jo ima Jaka. Lahko rečem, da sam anamemeter dobro deluje in je tudi natančen nekje do 5%. To lahko trdim, ker sem doma na testih umerjal s profi opremo, samo merilno metodo sem pa stestiral po dolgem in počez. Edino kar lahko rečem, da na natančnost zelo vpliva merilna metoda, ko govorim o vetru do nekje 8kn. Številk se pa sedaj ne spomenm na pamet, bi moral gedat zapiske. Sama pozicija tudi igra ključno vlogo. In še to...ljudem se vedno zdi, da piha bolj kot pokaže naprava. Naprava je objektivna.

2 month ago   markopa

Konkretno za strape je tukaj video link Naj pa takoj povem da za prakso in ene par dobrih "crashov" ni zamenjave.

2 month ago   markopa

Glede video tutorialov priporočam slednje. Inštruktor za inštruktorje je Cookie link

3 month ago   markopa

Se pravi je potrebno v Kopru lobirat za odlok, ki bi odredil namestitev crne katranske obloge na vse strehe. Cimprej asfaliltirat parkirisce v Zusterni, morje poglobit za 20m in imamo Torbole Salo na stran. Se pravi tisti zgodnji maestral povzroci, da se zracna masa homogenozira, ni vec razlik in vse skupaj se umiri. Pa smo pri entropiji ;) Hvala @SLO405 za te razlage.

3 month ago   markopa

@rogina2016 ...in zakaj je takoj potem padlo. Oblakov ni, da bi ustavili termiko.

3 month ago   markopa

Super hvala za razlago. Si moram skopirat, zemljevid v roke in tole nekajkrat prebrat ter absorbirat.

3 month ago   markopa

Danes je bil ponoči burin. Jutro je bilo sončno, suho, brez oblačka. Čez dan so se razvili kopasti oblaki (pokazatelji termike) in okoli 13h je kazalo, da bo lepo zapihalo. Pa ni. Temperaturna razlika je bila cca podobna kot v ponedeljek (glej bojo). Pod dober maestral mislim na tistega ko pihne 14~16kn. Ko je morje belo. Sem laik na tem področju, ne bom trdil. Tako na podlagi opazovanja se mi zdi da je za močnejši maestral potrebno nekaj več kot le termika. Verjetno se motim, zato sprašujem.

3 month ago   markopa

Danes je recimo lep primer, ko bi moralo lepo pihat, pa ni bilo presežka.

3 month ago   markopa

Ravno ta teza se v praksni ne obnese. To drzi za te obicajne maestrale, ki delujejo na razliko temperature. Vendar, ko zapiha za prav in pobeli zaliv takrat je še nekaj dodatnega in deluje kot bi bila razlika v temperaturi le minorni faktor pri vsemu skupaj. Ko je v zaledju kakšna nevihta in vleče zrak noter pride to do izraza tako, da bi me zanimalo kaj je pravzaprav na stvari.

3 month ago   markopa

Kaj pa denimo močnejši maestral v Kopru? Termika samo po sebi nastane zaradi razlike temperatur, vendar to nekako nanese na tistih 8~10kn. Nekajkrat na leto pa pihne krepko proti 16kn in zdi se, da je takrat še nek dodatni faktor, ki vpliva na to. Je to mogoče predvideti z opazaovanjem pritiska, lokalnih jutranjih pojavov,...? Hvala!

3 month ago   markopa

Ja se strinjam. Res drago postane, ko začneš potovati okoli. Regate, treningi,priprave,... Da pa prideš do te točke moreš najprej lokalno zrasti v okviru kluba. Lahko si one man band, vendar je pot res težka. No sej znotraj krovih organizacij je pol tudi težko, ko hočeš več. Mogoče se bo trg rabljene opreme razvil (čas...) pa bo pol lazje gradit lokalno sceno. Hočem povedat, zdaj skesit 8k da se otroci malo furajo po zalivu in ugotavljajo če je to to je malo drago. Upam, da vzge zadeva. Nastavki so pravi.

3 month ago   markopa

Na ceni bi morali še nakaj postorit, da bi se lahko razvijala lokalna scena, baza, iz katere se pol črpa. Iz jadralnih izkušenj imam občutek, da bi morala biti cena nekje 4k~5k za komplet in zadeva bi poletela (primer laser izpred let). Mladini (staršem) more biti zadeva dostopna na lokalni ravni, ker vemo, da je pri teh zadevah oprema le delček cene vsega skupaj, ko se enkrat greš regat po svetu. Je pa tako, da starši najprej začutimo začetno investicijo. In ta bi morala biti dostopna. Kot klasa pa se mi zdi zadetek v polno za pritegnit mladino.

4 month ago   markopa

Tako zgleda trenutno in na to računam po današnjem razočaranju

4 month ago   markopa

Danes so pogoji za dober maestral v Kp. Že 1 uro piha iz prave smeri. To so načeloma dobri, tipični znaki za močnejši maestral, ki pobeli zaliv...

4 month ago   markopa

Tudi po istri ni nekega vetra. Heh...

4 month ago   markopa

Za ne verjet, jutro so nam v sluzbi podarili prosti dan, da si "mentalno odpočijemo". Zgleda nas imajo za norce V seči pa jugo kot trenutno kaže za jutri 😋

4 month ago   markopa

Vse za znanost! Oddano...

5 month ago   markopa

Pri napovedi osebno gledam windguru ICON7 za slo obalo ter ARSO za potrditev. Pri ciklonski burji se znata razlikovat. Vsaj moje izkušnje so take. Nato pogledam še družinsko napoved. Slednjo upoštevam obratno sorazmerno z "lepoto" napovedane burje Za maestral se pa itak ve kdaj piha. Neke napovedi niti ni potrebno. Če bo pa epsko močan (ene par krat letno) pa ga ni junaka ki bi to napovedal. Pa še to ti ne pomaga napoved, ker moraš dobesedno čakat v neoprenu za tisto uro ali dve, ko bo dvignilo kot se zagre. Tako da linka osebno niti ne potrebujem. Preden ga najdem že vtipkam ciljni url.

5 month ago   markopa

Danes je bilo v Žusterni vetrovno, sončno in pisano. Prav lepo videt gužvo na vodi in nasmejane obraze na kopnem. Top popoldne!

5 month ago   markopa

Ce ni neke fronte na vidiku je bolj loterija kot ne. Pa se z napovedjo fronte je prezgodaj za soboto.

5 month ago   markopa

Škoda. Vedno pravim, da je s temi ukrepi težko organizirat regato zaradi načina kako so organizirani slo klubi in da če je kdo možen to izpeljat z vsemi predvidenimi cv19 predpisi je to edino Pirat. Počakat ni kaj...

5 month ago   markopa

Ponavadi je pri jadralnih regatah postavitev boje od orce kar kriticna in se vsi spotikajo ob njo in so vsi pametni. Zato je orca kar v nulo postavljena ce se le da. Za trening se dobro obnesejo boje iz soodnje povezave. Postavis jo lahko tudi brez sidra tako, da jo napolnes s kamni. Ker je to orca jo k vecjemu nosi v smeri da polje krajsa in ne izven smeri. Na koncu treninga jo poberes in to je to. Zgolj kot ideja ce ti pride prav... link

6 month ago   markopa

Tudi v naših piha dokaj dobro (KP). Iz pisarne med sestanki se super vidi 😡

9 month ago   markopa

Hehe. Tako rtvslo kot 24ur včasih napačno in dvoumno povzemata in je res še najboljše kar v uradnem listu prebrat. Rabi pa človek doma (veliko) tablo, da si riše in piše po njej, da bi vse to razumel.

9 month ago   markopa

mqtt je arhitekturno drugačen od http saj je sub/pub model in ima po ltukaj največje prednosti. Definitivno je za zmanjševanje overjead-a potrebno iti v smer "permanent connectiona" na server. Kot je slashrsm omenil so WS ena od opcij. Če si trenutno na HTTP je splača pogledal long live session opcijo. Če pa že menjuješ poglej še CoAP, ki je mogoče se najbolj pisan na kožo problemu. Ne vem pa kako je s podporo na arduino in kompaniji.

9 month ago   markopa

Jaka, jaz bom dal LoRo na test. Komponente so na poti... ce kej rabis okoli mqtt imamo mi cel produkt na temu. Sam sicer ne vem lahko pa posredujem za hiter odgovor.

10 month ago   markopa

Kako je pa pri vstopu v SLO? Mozne komplikacije? ...ne sledim več vsem tem predpisom... Drugače top dan v Žusterni. 3 ure na vodi. Dokaj toplo, voda topla. Burja pač burja. Kitov ni bilo

11 month ago   markopa

Tukaj imas postajo in si nastavi period na 14 dni in malo poglej razmere. Bolj kot ne je veter na Gardi loterija v tem času. link

1 year ago   markopa

Vprašanje za 1Mio Včeraj šel na vodo ob 16:30 pa je ravno precej padlo; povsem obratno od napovedi. Danes bo tudi loterija se mi zdi.

1 year ago   markopa

@Luche: Hvala za info. Si pom pogledal. Jaz sem bil tam cca. 2 leti nazaj, čisto turistično in je precej močno pihalo. Ni bilo za na vodo, vsaj jadrat ne takrat. Očitno je bil to slučaj. Sem milil, da imajo kakšno termiko. Bom pogledal tudi Traunsee., hvala.

1 year ago   markopa

V septembru se mi obeta vikend izlet na Attersee. V kolikor kdo pozna kraj bi prosil za kakršnkoli info glede surfarije na tem jezeru (spoti, veter,...) Thx.

1 year ago   markopa

Tukaj link dela ena super surferka iz KJD Bum Žusterna... ...če kej pomaga

1 year ago   markopa

Ob podpori dobrega vetra je zadnje čase v Žusterni prav lepo živahno. Danes ponovno top dan v pisani druzbi in super klubu!!!

1 year ago   markopa

@tadejp: Jup. V Kopru se nam Murphy ze skoraj 1 teden smeji.... ...prej pa 6 tednov maestralov in burij.

1 year ago   markopa

Zdaj poslusam, da bi se drugi teden znalo res zgoditi, da bodo omilili zadeve za individualne sporte. Vsaj Kacin tako pravi sej bo...

1 year ago   markopa

Junak v Izoli bo dobil kazen in sprožil zaostritev ukrepov. Mogoče bi naslednji teden znali surfat, zaradi takšnih akcij pa se znajo stvari še bolj oddaljit.

1 year ago   markopa

Jaz nisem nikjer zasledil, da bi bila rekreacija prepovedana. Tudi glede na objavo izpred 5 dni ni prepovedano, je pa izražen poziv k vzdrznosti: link Mestna občina koper je prepovedala uporabo javnih površin, ki so v njihovi lasti oz. jih upravlja. Niso pa prepovedali izhod na vodo (čeprav je obalni pas javen, a ne?!) Zdaj, v OBI-ju je gužva, v Šparu, Merctorju in drugih centrih tudi. Sploh, če to primerjamo z "gužvo" na vodi. Bolj vidim problem v tem, da nekaj dovolijo, drugo pa ne. Relativno težko je to uredit, zato NE vsem. Moje mnenje. Upam, da bodo čimprej objektivno preučili dekrete.

1 year ago   markopa

Prosim naj že enkrat neha pihat To meji na sadizem že...

1 year ago   markopa

@jaka87, omenjaš wifi, kaj pa če je boj oddaljena toliko, da ni neke dostopne točke? NB-IoT oz, 4g oz kaksno lokalno povezavo do prve dotopone točke?

1 year ago   markopa

link @tadebu: kaj tisti egg je mini ?

1 year ago   markopa

Čestitke! Odlična reklama za naš šport in sprejetost le tega. Kaj ste pa mislili, da se bo zgodilo? Da bodo stoječe ovacije za hrabrost? Bodo opremo prodali za kazen plačat

1 year ago   markopa

En sufer na vodi ne naredi razlike. Ampak.... ...kolesar si misli, če gre surfer grem še jaz. Tekač vidi oba in si enako misli grem še jaz. Sprehajalec si reče, pa saj nihče nič ne spoštuje, klinc gleda vse skupaj in gre še on. Družina vse skupaj opazuje iz zaprtega stanovanja in si misli, pa ne bomo mi edini, ki nam je mar. In gredo še oni. Koliko ljudi je sedaj zunaj? Samo surfer? Gre se za zgled in kolektivno odgovornost. Matematično se da problem širitve lepo opisat. Izračuni so tudi, koliko je treba zadevo ustavit, da se ne širi sama od sebe naprej. Cilj je prit pod to mejo. Je bilo že dol spodaj napisano, stvar osebne odločitve. So pa te reči zgleda lažje v trših, orientalskih režimih.

2 year ago   markopa

zanimivo. Radarska slika padavin za zadnjih 12h kaže, da je šla mimo fronta s padavinami.

2 year ago   markopa

Danes pa windguru (icon7) vs aladin Za popoldne en kaže burjo za slo obalo, drugi pa termiko.

3 year ago   markopa

Pozdravljeni. Sem surfer začetnik in ob takšni novici morem nekaj napisat. Nad tem športom sem se navdušil pred malo več kot enim letom tik in sicer v poznih 30ih. Nekajkrat sem že plaval in raho okusil moč narave. Jasno, razmere so bile brutalne, rezervirane za profije. Kljub vsemu ni vse v tvojih rokah v takšnih razmerah. Izhoda na morje nisem najbolj podpiral sem ga pa razumel. Danes sem cel dan stiskal F5, da bi se prikazala kakšna pozitivna novica. Upal sem samo, da je fighter in očitno to je!!!!! In to kakšen !!! To !!!! Človeka sploh ne poznam pa mi je odleglo in mu želim hitrega okrevanja. Prav vesel sem zanj, za svojce, prijatelje in surfersko skupnost !!!!

Navodila

© jaka_87
Spletna stran uporablja piškotke z namenom, da vam ponudimo boljše uporabniške izkušnje, optimizacijo prikaza prilagojenih vsebin in spremljanje statistike obiska. Z nadaljevanjem obiska na spletni strani se strinjate z uporabo piškotkov.