CHAT
Prijava    Registracija
3 week ago   markopa

Niti ni da se preferira staro postajo. Nekako monitirana je na jamborju nedostopno vandalom in nekako dokler dela dela. Če bi se pokvarili bi verjetno namesto nove pol uporabili zusterno2. Iz uprave za pomorstvo smo pridobili soglasje. Je pa zadeva zgleda bolj komplicirana in zelijo imet ustrezno pogodbo, ki jo pripravljajo. PRavijo, da česa takšnega še niso delali in morejo zadevo pravno dobro preučit. Soglasje pa je dano. Tako, da verjamem, da se bo to izpeljalo. KAr se tiče novih boj je to bol jjalovi podatek, če podatke pošiljajo na 10 minut. V 10 minutah se že najde en reful in pol zgleda da je vse skupaj zunaj OK v resnici pa ni. Načeloma te zanimajo refuli na 1 minuto ne na 10 minut, ker to pomeni, da boš lahko 9 minut plutal, 1 pa vozil. Načoloma.

3 week ago   markopa

if (zusterna > (zusterna2 + 10)) { zusterna = zusterna2; // TODO: build another zusterna2 to repalce zusterna1 } V tem stilu bi lahko

4 month ago   markopa

Whoops, slabo prebral

4 month ago   markopa

Poglej tudi, če je izposoja možna na plaži "Capo Coda Cavallo"

4 month ago   markopa

Lahko probaš tukaj: link Če se ne motim sem videl tudi surf center na plaži "La Cinta" na skrajno desnem kotu gledano proti morju.

6 month ago   markopa


6 month ago   markopa

Vse je res, razen maestrala Danes je to tisti veter, ki je kao maestral pa ni. SLO405 to the rescue Jaz bi rekel, da je to Ponent, ampak to sem jaz

6 month ago   markopa

Bravo Jaka!

8 month ago   markopa

Kar se tiče postaje za načrtujem postavitev na "belo bojo" v Koprskem zalivu (podeben koncept kot Zusterna2). Delo v teku, zadnje čase zaradi službe nekoliko stoji. Problem je ker se boja obrača in je potrebno še ecompass naredit, kar pa ni preprosto. Ne boste verjeli v svojih telefonih imate par doktorskih disertacij samo na to temo. Pa je telefon lazja problematika od postavitve na bojo. Kar se tiče uzd... ...hehe veliko jih ne obvlada pravil srečanja, pa ne samo uzd. Še najhujši so razni vozniki motornjač

8 month ago   markopa

Ne pozabit Recharge-a pokukat pri nakupu foila...

8 month ago   markopa

Ne vem, ce bo delovalo. Nekateri clani KJD Bum znajo leteti, ko ima zvezdica komaj krak ali dva nakazana in se clovek sprasuje ce zakoni fizike delujejo za vse enako ;)

9 month ago   markopa

Dodajam še da Žusterna premore elitni "walk of shame" v slučaju, da gre kaj narobe ) Been there, done that!

9 month ago   markopa

Žusterna super parking, super vhod v vodo in jasno super druščina Burja pa pač burja. Refulasta in muhasta kot se za burjo spodobi

9 month ago   markopa

Menjava ure ne vpliva blagodejno na surfarijo po službi ugotavljam...

10 month ago   markopa

Jaz sem počasi ugotovil, da bolj kot napoved vetra potrebujem napoved sestankov in raznih obveznosti. Te napovedi so še bolj nenantančne od najslabšega wind modela in glavni razlog za grizenje nohtov ob gledanju online kamer kako uzivate ;)

11 month ago   markopa

Trenutno delam napravo za na belo bojo v Koprskem zalivu. Malo se mi zatika, ker grem raje na desko kot za računalnik, ko imam prosti čaš Šalo na stran, boja se obrača okoli svoje osi in posledično je določanje smeri vetra relativno komplicirano. Sem v fazi implementacije e-compassa, kar pa ni enostavno iz več razlogov. Kompenzirat ga je potrebno na nagib boje ter na valove ki točejo ob bojo in jo "rukajo". Dodatno anemometer sam povzroča motnjo ob vsakem obratu in jo je potrebno izničit nekako... Delamo na temu Aja, ker se lahko boja obrne stran za dlje časa mora naprava porabit izjemno malo toka... Evo malo zakulisja iz "delavnice"

11 month ago   markopa

Žusterna2 je postaja, ki temelji na istem anemometru kot postaja, ki jo ima Jaka. Lahko rečem, da sam anamemeter dobro deluje in je tudi natančen nekje do 5%. To lahko trdim, ker sem doma na testih umerjal s profi opremo, samo merilno metodo sem pa stestiral po dolgem in počez. Edino kar lahko rečem, da na natančnost zelo vpliva merilna metoda, ko govorim o vetru do nekje 8kn. Številk se pa sedaj ne spomenm na pamet, bi moral gedat zapiske. Sama pozicija tudi igra ključno vlogo. In še to...ljudem se vedno zdi, da piha bolj kot pokaže naprava. Naprava je objektivna.

1 year ago   markopa

Konkretno za strape je tukaj video link Naj pa takoj povem da za prakso in ene par dobrih "crashov" ni zamenjave.

1 year ago   markopa

Glede video tutorialov priporočam slednje. Inštruktor za inštruktorje je Cookie link

1 year ago   markopa

Se pravi je potrebno v Kopru lobirat za odlok, ki bi odredil namestitev crne katranske obloge na vse strehe. Cimprej asfaliltirat parkirisce v Zusterni, morje poglobit za 20m in imamo Torbole Salo na stran. Se pravi tisti zgodnji maestral povzroci, da se zracna masa homogenozira, ni vec razlik in vse skupaj se umiri. Pa smo pri entropiji ;) Hvala @SLO405 za te razlage.

1 year ago   markopa

@rogina2016 ...in zakaj je takoj potem padlo. Oblakov ni, da bi ustavili termiko.

1 year ago   markopa

Super hvala za razlago. Si moram skopirat, zemljevid v roke in tole nekajkrat prebrat ter absorbirat.

1 year ago   markopa

Danes je bil ponoči burin. Jutro je bilo sončno, suho, brez oblačka. Čez dan so se razvili kopasti oblaki (pokazatelji termike) in okoli 13h je kazalo, da bo lepo zapihalo. Pa ni. Temperaturna razlika je bila cca podobna kot v ponedeljek (glej bojo). Pod dober maestral mislim na tistega ko pihne 14~16kn. Ko je morje belo. Sem laik na tem področju, ne bom trdil. Tako na podlagi opazovanja se mi zdi da je za močnejši maestral potrebno nekaj več kot le termika. Verjetno se motim, zato sprašujem.

1 year ago   markopa

Danes je recimo lep primer, ko bi moralo lepo pihat, pa ni bilo presežka.

1 year ago   markopa

Ravno ta teza se v praksni ne obnese. To drzi za te obicajne maestrale, ki delujejo na razliko temperature. Vendar, ko zapiha za prav in pobeli zaliv takrat je še nekaj dodatnega in deluje kot bi bila razlika v temperaturi le minorni faktor pri vsemu skupaj. Ko je v zaledju kakšna nevihta in vleče zrak noter pride to do izraza tako, da bi me zanimalo kaj je pravzaprav na stvari.

1 year ago   markopa

Kaj pa denimo močnejši maestral v Kopru? Termika samo po sebi nastane zaradi razlike temperatur, vendar to nekako nanese na tistih 8~10kn. Nekajkrat na leto pa pihne krepko proti 16kn in zdi se, da je takrat še nek dodatni faktor, ki vpliva na to. Je to mogoče predvideti z opazaovanjem pritiska, lokalnih jutranjih pojavov,...? Hvala!

1 year ago   markopa

Ja se strinjam. Res drago postane, ko začneš potovati okoli. Regate, treningi,priprave,... Da pa prideš do te točke moreš najprej lokalno zrasti v okviru kluba. Lahko si one man band, vendar je pot res težka. No sej znotraj krovih organizacij je pol tudi težko, ko hočeš več. Mogoče se bo trg rabljene opreme razvil (čas...) pa bo pol lazje gradit lokalno sceno. Hočem povedat, zdaj skesit 8k da se otroci malo furajo po zalivu in ugotavljajo če je to to je malo drago. Upam, da vzge zadeva. Nastavki so pravi.

1 year ago   markopa

Na ceni bi morali še nakaj postorit, da bi se lahko razvijala lokalna scena, baza, iz katere se pol črpa. Iz jadralnih izkušenj imam občutek, da bi morala biti cena nekje 4k~5k za komplet in zadeva bi poletela (primer laser izpred let). Mladini (staršem) more biti zadeva dostopna na lokalni ravni, ker vemo, da je pri teh zadevah oprema le delček cene vsega skupaj, ko se enkrat greš regat po svetu. Je pa tako, da starši najprej začutimo začetno investicijo. In ta bi morala biti dostopna. Kot klasa pa se mi zdi zadetek v polno za pritegnit mladino.

1 year ago   markopa

Tako zgleda trenutno in na to računam po današnjem razočaranju

1 year ago   markopa

Danes so pogoji za dober maestral v Kp. Že 1 uro piha iz prave smeri. To so načeloma dobri, tipični znaki za močnejši maestral, ki pobeli zaliv...

1 year ago   markopa

Tudi po istri ni nekega vetra. Heh...

1 year ago   markopa

Za ne verjet, jutro so nam v sluzbi podarili prosti dan, da si "mentalno odpočijemo". Zgleda nas imajo za norce V seči pa jugo kot trenutno kaže za jutri 😋

1 year ago   markopa

Vse za znanost! Oddano...

1 year ago   markopa

Pri napovedi osebno gledam windguru ICON7 za slo obalo ter ARSO za potrditev. Pri ciklonski burji se znata razlikovat. Vsaj moje izkušnje so take. Nato pogledam še družinsko napoved. Slednjo upoštevam obratno sorazmerno z "lepoto" napovedane burje Za maestral se pa itak ve kdaj piha. Neke napovedi niti ni potrebno. Če bo pa epsko močan (ene par krat letno) pa ga ni junaka ki bi to napovedal. Pa še to ti ne pomaga napoved, ker moraš dobesedno čakat v neoprenu za tisto uro ali dve, ko bo dvignilo kot se zagre. Tako da linka osebno niti ne potrebujem. Preden ga najdem že vtipkam ciljni url.

1 year ago   markopa

Danes je bilo v Žusterni vetrovno, sončno in pisano. Prav lepo videt gužvo na vodi in nasmejane obraze na kopnem. Top popoldne!

1 year ago   markopa

Ce ni neke fronte na vidiku je bolj loterija kot ne. Pa se z napovedjo fronte je prezgodaj za soboto.

1 year ago   markopa

Škoda. Vedno pravim, da je s temi ukrepi težko organizirat regato zaradi načina kako so organizirani slo klubi in da če je kdo možen to izpeljat z vsemi predvidenimi cv19 predpisi je to edino Pirat. Počakat ni kaj...

1 year ago   markopa

Ponavadi je pri jadralnih regatah postavitev boje od orce kar kriticna in se vsi spotikajo ob njo in so vsi pametni. Zato je orca kar v nulo postavljena ce se le da. Za trening se dobro obnesejo boje iz soodnje povezave. Postavis jo lahko tudi brez sidra tako, da jo napolnes s kamni. Ker je to orca jo k vecjemu nosi v smeri da polje krajsa in ne izven smeri. Na koncu treninga jo poberes in to je to. Zgolj kot ideja ce ti pride prav... link

1 year ago   markopa

Tudi v naših piha dokaj dobro (KP). Iz pisarne med sestanki se super vidi 😡

2 year ago   markopa

Hehe. Tako rtvslo kot 24ur včasih napačno in dvoumno povzemata in je res še najboljše kar v uradnem listu prebrat. Rabi pa človek doma (veliko) tablo, da si riše in piše po njej, da bi vse to razumel.

2 year ago   markopa

mqtt je arhitekturno drugačen od http saj je sub/pub model in ima po ltukaj največje prednosti. Definitivno je za zmanjševanje overjead-a potrebno iti v smer "permanent connectiona" na server. Kot je slashrsm omenil so WS ena od opcij. Če si trenutno na HTTP je splača pogledal long live session opcijo. Če pa že menjuješ poglej še CoAP, ki je mogoče se najbolj pisan na kožo problemu. Ne vem pa kako je s podporo na arduino in kompaniji.

2 year ago   markopa

Jaka, jaz bom dal LoRo na test. Komponente so na poti... ce kej rabis okoli mqtt imamo mi cel produkt na temu. Sam sicer ne vem lahko pa posredujem za hiter odgovor.

2 year ago   markopa

Kako je pa pri vstopu v SLO? Mozne komplikacije? ...ne sledim več vsem tem predpisom... Drugače top dan v Žusterni. 3 ure na vodi. Dokaj toplo, voda topla. Burja pač burja. Kitov ni bilo

2 year ago   markopa

Tukaj imas postajo in si nastavi period na 14 dni in malo poglej razmere. Bolj kot ne je veter na Gardi loterija v tem času. link

2 year ago   markopa

Vprašanje za 1Mio Včeraj šel na vodo ob 16:30 pa je ravno precej padlo; povsem obratno od napovedi. Danes bo tudi loterija se mi zdi.

2 year ago   markopa

@Luche: Hvala za info. Si pom pogledal. Jaz sem bil tam cca. 2 leti nazaj, čisto turistično in je precej močno pihalo. Ni bilo za na vodo, vsaj jadrat ne takrat. Očitno je bil to slučaj. Sem milil, da imajo kakšno termiko. Bom pogledal tudi Traunsee., hvala.

2 year ago   markopa

V septembru se mi obeta vikend izlet na Attersee. V kolikor kdo pozna kraj bi prosil za kakršnkoli info glede surfarije na tem jezeru (spoti, veter,...) Thx.

2 year ago   markopa

Tukaj link dela ena super surferka iz KJD Bum Žusterna... ...če kej pomaga

2 year ago   markopa

Ob podpori dobrega vetra je zadnje čase v Žusterni prav lepo živahno. Danes ponovno top dan v pisani druzbi in super klubu!!!

2 year ago   markopa

@tadejp: Jup. V Kopru se nam Murphy ze skoraj 1 teden smeji.... ...prej pa 6 tednov maestralov in burij.

Navodila

© jaka_87
Spletna stran uporablja piškotke z namenom, da vam ponudimo boljše uporabniške izkušnje, optimizacijo prikaza prilagojenih vsebin in spremljanje statistike obiska. Z nadaljevanjem obiska na spletni strani se strinjate z uporabo piškotkov.