starboard

Forum - Vetercek.com

Tema: Nov prikaz modelskih napovedi

jaka87    [ 5 year ago]

Prvotno ko sem dodal funkcijo prikaza različnih modelov je bilo to mišljeno za prikaz našega in hrvaškega aladina. Sčasoma je postalo samo vzdrževanje, dodajanje novih modelov in spremembe na samih modelih sila komplicirano. Uskladiti je treba, da se modeli zaganjajo ob različnem času, eni prikazujejo napoved le za nekaj ur, drugi za več dni, eni za vsako uro, drugi za vsake 3 ure. Sama scripta je bila dolga čez 2000 vrstic in se nisem več znašel.

Zato sem se odločil, da spišem na novo, vse iz nule. Da se ne bo kdo prestrašil, vizualno je povsem enako kot prej, če slučajno kdo še ne ve, naprej ali nazaj se premikate z izbiro časa v dropdown meniju ali klikom na levi oz. desni del slike. V primeru ko primerjamo več napovedi hkrati se nazaj premaknemo z klikom na levo sliko, naprej pa na skrajno desno. To ni nič novega, vendar pa moram povedati ker nekateri (MP tebe imam v mislih :) ) jamrate nad grafičnim prikazom nekaterih uradnih aplikacij modelov in morda ne veste za alternativo.


No sedaj na pa novosti:

  • največja novost je da v ozadju deluje scripta, ki vsakih 10min preveri, če se na spletu pojavi kaka nova napoved in jo zapiše v bazo (prej se je to delalo približno glede na čas) sedaj pa so pri večini ti podatki 100% točni. Samo istrametova WRF napoved ze zapiše na približno, saj je čas napovedi vpisan v samo sliko sicer pa ga ni v opisu podatkov.  
  • modeli so razporejeni na skupno časovnico glede na UTF čas, tako da v kolikor izberemo drug model, bo ta prikazal podatke za isti čas kot prejšnji v kolikor je to mogoče sicer pa bo izbrana najbližja ura (v primeru ko gremo iz napovedi, ki prikazuje podatke vsako uro na tisto ki prikazuje za vsake 3 ure ipd.)
  • pod sliko napovedi je prikazan "status bar" ki prikazuje kako stara je prikazana napoved oz. kako hitro bo naslednja (čas ni do minute točen saj imajo tudi modeli neko toleranco +-10 ali 20min je pa dober okvirni pokazatelj)
  • pod opcijo prikaza večjih napovedi hkrati je sedaj možno izbrati prav vse napovedi, ki so smiselne (napoved za vsaj 24ur naprej) je pa tukaj pri izbiri treba uporabiti zdravo kmečko pamet. Če izberemo našega aladina ter FVG inco in nas zanima kaj bo čez 3 dni se bo prikazal samo aladin, saj FVG zajema samo 24 ur. Enako recimo pri HR aladinu. Ta se po novem osvežuje 4x na dan in če recimo nekaj po 12 uri med drugim izberemo tudi hrvaško istro, se za napoved za 8:00 ne bo prikazala saj nov zagon prikazuje podatke samo  od 11 ure dalje. Bodo pa za 8:00 prikazani ostali izbrani modeli, v kolikor so na voljo


To je to. Če ima kdo kak predlog, pripombo, bi želel kako napoved še dodat na dan z besedo...

Rekreator    [ 5 year ago]

Kapodol!  En mednarodni referendum za standard, da naj vsi ti zavodi(ALADIN; HRALADIN FVG etc etc) naredijo refreš ob isti uri. Pa enak grafični prkaz tud :). 


Jaka, hvala


MTB    [ 5 year ago]

Jaka, tole je super, že od zmeraj :) Jaz dejansko večkrat dnevno uporabljam Veterček prikaz modelov, ker je preprosto mnogo boljši, hitrejši in uporabniku prijaznejši način kot ARSO webmet. Slednji je sploh na mobilnih napravah totalno sranje, vreme.si pa ima druge pomanjkljivosti.

Opažam pa, da odkar je HR DHMZ "posodobil" stran s prognozami na neko fancy rešitev, se nalaga občutno počasneje tudi na Vetrčku. Včasih sem uporabljal tole, pa zdaj preusmeri na novo stran. http://prognoza.hr/karte.php?id=dada&param=ik&it=03

jaka87    [ 5 year ago]

Ja to sem tudi jaz opazil da hrvaški aladin počasneje nalaga kot ostale. Lahko je to zaradi velikosti samih slik ki recimo 1x večje od naših, lahko pa so so začeli šparat kej na strežniku, ker rabijo več kapacitet za kake druge stvari. To da dajo napoved ven 4x dnevno je kar dost optimistično in kolikor je meni znano razen INCE v okolici tega ne počne nihče tko da počasnejše nalaganje pač malo potrpimo.

Tukaj je glavni problem ker se ostali nalagajo hitreje in si pol živčen ker ta zaostaja. Če bi se vsi počasneje nalagali nebi bla tolk panika 

Strani: 1   
Navodila

© jaka_87
Spletna stran uporablja piškotke z namenom, da vam ponudimo boljše uporabniške izkušnje, optimizacijo prikaza prilagojenih vsebin in spremljanje statistike obiska. Z nadaljevanjem obiska na spletni strani se strinjate z uporabo piškotkov.