flikka

Forum - Vreme

Tema: maestral

jaka87    [ 11 month ago]

Da se ne izgubi...

markopa: Bi lahko kot zanimivost kdo, ki se spozna (SLO405...) razlozil zakaj denimo čez vikend ni bilo maestrala na slo obali? Pogoji so bilo za laika več kot očitno izpolnjeni. Stabilno, sončno in toplo vreme. Neviht v okolici ni bilo. Turistov ne preveč  Je pa res, da zjutraj ni bilo značinega burina.

tomi: Bom jaz poskusil: zaradi šibkega vetra z južne, oz. jugozahodne smeri (izkušnje s Pelješca).

SLO405: Dovolj močan maestral ob SLO obali se v tem letnem času, ki je za termične vetrove najboljši, običajno pojavi takoj po burji. Zjutraj je burja v Barkovljah, na SLO obali rahla burja ali burin in temu sledi maestral. To pomeni, da je nad nami sveža in suha zračna masa, kar je dobro za maestral. Če tega ni, pomeni, da je zračna masa "stara in uležana" in dnevna termika je manj izrazita.

markopa: Hvala. Se pravi, naj bi jutranji buring posušil zrak (lažji, redkejši delci) in naredil prostor maestralu, da jih lažje premika. Brez burina so delci težki, zgoščeni in nasičeni. P eni strani jih maestral jih težje premika, po drugis trani pa zaradi nasičenosti ustvarijo zid, skozi katerega meastral ne more? Je to laično prava predstava o dogajanju?

jaka87: Kolikor jaz razumem je pri vseh termičnih vetrovih pomembna predvsem temperaturna razlika med zračno maso pri tleh in v zgornjih plasteh. Pri maestralu se tla hitreje segrejejo kot ozračje in burja oz. burin poskrbita da se ponoči ozračje še bolj shladi in je razlika v temperaturi še večja=boljši maestral. Nasprotno pa jugo ozračje segreje in potem maestral ni tako močan. Za ta vikend je lepo vidna prisotnost juga v zgornjih plasteh zato maestral najbrž ni bil najboljši (čeprav kolikor sem gledal v Izoli je nekaj pihalo) link po drugi strani pa je Preluka dobro lavfala saj so bili pogoji primerni link

markopa: Meni se bolj zdi, da je med vikendom ključno vlogo odigrala teorija delcev. Če so pretežki (vlažni) in če jih je preveč enosstavno veter ne gre skozi ali jih težje premika. Jutro je bilo kar "frišno", vendar vlažno, ker ponoči ni bilo burina. Teorija z razliko temperature deluje nekje do 6kn. Za več pa mora biti ozračje suho in verjetno ta vikend ni bilo. Boh, my 50cents...

SLO405: Obe vajini razlagi držita, razen te, da burja ozražje ohladi. Odvisno je od tipa burje, in običajno je ravno nasprotno. Burja pri nas zrak celo ogreje zaj se zrak segreva zaradi katabaktičnega spuščanja iznad Krasa nad morje. To bo vidno ta konec tedna, ko bo ohladitev na Obali zanemarljiva v primerjavi z ohladitvijio v notranjosti. klub temu, da bo nad nami občutno hladnejša zračna masa. Lahko bi rekli, da je star in vlažen zrak bolj "zlepljen" in se zato trežje premika. temu pravimo, da je zračna masa stabilna in jo dnevno sončno obsevanje ne more tako dobro premešati. Pri suhem zraku po burji, pa je zračna plast labilna, sončno obsevanje spodbudi gibanje zračnih delcev in toplotna izmenjava med morjem in kopnim je tako bolj intenzivna, rezultat izenačevanja temperature zraka nad morjem in kopnim pa je veter maestral.

MTB: Sam bi dodal še to, da je v petek maestral zadušila nevihta v zaledju (ki se je potem razvila v kratko tramontano). V soboto sem tudi sam glede na napoved in razvoj vremena pričakoval več oz. močnejši veter, pa se nekako ni razvil (zakaj?). Za nedeljo je bila solidna popoldanska JZ napoved za Piranski zaliv, pa je ostalo dovolj sapice samo za kitefoil

Strani: 1   
Navodila

© jaka_87
Spletna stran uporablja piškotke z namenom, da vam ponudimo boljše uporabniške izkušnje, optimizacijo prikaza prilagojenih vsebin in spremljanje statistike obiska. Z nadaljevanjem obiska na spletni strani se strinjate z uporabo piškotkov.